
El Nadal està replet d’actes i situacions que per als més menuts poden resultar noves i atractives. Cantar nadales o recitar un vers, a més de ser una forma estimulant i divertida d’aprendre, poden servir per ajudar al creixement intel·lectual dels vostres fills i filles.
Us proposem algunes activitats que podeu fer amb els nens durant aquestes festes per potenciar el seu desenvolupament mental i lingüístic. Són consells pensats per nens i nenes d’edats diferents, que es poden aplicar en qualsevol altra situació, però que ens sembla que val la pena practicar-los durant les festes nadalenques.
Una de les activitats que us suggerim és que pareu l’orella i us fixeu en la música i la lletra de les nadales (atenció auditiva). Escolteu la música i canteu-la junts, al mateix temps o en cànon, atenent al ritme de la cançó i al joc de paraules que segueix. Aquesta activitat servirà per diferenciar les subtileses dels sons i de la parla, i ajudaran al desenvolupament comunicatiu.
Un altre exemple d’activitat d’atenció auditiva la podeu practicar poc abans de la celebració de les campanades de cap d’any, recordant com sonaran els quatre quarts i com les dotze campanades. Imiteu el so del quarts (més agut i menor temps) i després el de les campanades i practiqueu junts perquè , quan sigui el moment, sàpiguen diferenciar ells sols els diferents sons. Això reforçarà la seva atenció i els animarà a detectar les diferències entre els sons en general, fet molt positiu pel seu desenvolupament.
També podem utilitzar els versos de Nadal que s’hagin après jugant amb les paraules. Per exemple, podem canviar fragments del final del vers i buscar altres paraules que encaixin amb la mateixa rima, o dir un vers amb una sola vocal perquè hagin d’encertar de quin vers es tracta l’abans possible. Aquesta mena d’activitats són més recomanades per nens de 5 anys en endavant, tot i que si us ve de gust podeu provar amb nens més petits i observar què passa.
La última activitat que us proposem està relacionada amb els regals. Abans d’obrir-los podeu jugar a endevinar què poden ser a partir de la forma que tingui el paquet, utilitzant el tacte (és tou o dur?) o sacsejant-lo per buscar pistes que ens ajudin a saber què és el que hi ha dintre. Es tracta de buscar maneres lògiques per endevinar què pot ser i de connectar conceptes (si és rodó difícilment serà un llibre, per tant s’haurà d’enllaçar que si és rodó podria ser, per exemple, una pilota). Podem estimular-los a endevinar què hi ha darrere d’un embolcall, encara que simplement sigui una caixa.
Bones festes!
T’ha agradat aquest article?
Si vols valorar-lo, fes clic sobre les estrelles que veus aquí sota.
I si el que vols és compartir-lo només cal que pitgis sobre la icona que prefereixis.