Com apropar els llibres als lectors novells?

El gust per la lectura es pot entrenar en qualsevol etapa i sigui quin sigui el punt de partida en el que ens trobem.

Sabries dir quina mena de lectura pot atrapar als nens i les nenes?

Les primeres experiències amb la lectura autònoma d’un llibre son clau perquè els nens tinguin ganes de repetir.

Avui et parlo sobre què pots fer per apropar els llibres als lectors principiants que ja poden llegir frases senceres, que encara els falta pràctica i que no han experimentat les ganes de tenir a les seves mans un nou llibre per a llegir.

Si et trobes en aquesta situació aquí tens algunes idees per tenir en compte a l’hora de triar un llibre per regalar.

El primer que has de tenir en compte a l’hora de buscar un llibre

Aprendre a llegir és una de les fites més importants a assolir, tant que comencem a pensar-hi fins i tot abans que la criatura aprengui a parlar bé.

Aquesta realitat condiciona la relació el nen que tindrà amb les lletres, i tant pot ser que se les estimi com que les odiï. Tot depèn de com de fàcil o difícil hagi sigut el seu aprenentatge fins ara.

En funció de la opinió que s’hagi format el nen, un llibre pot ser un dels millors regals a cuidar com un tresor, un regal que es converteix en un trasto o una broma de mal gust, directament.

Saber què n’opina el nen o la nena al respecte del que significa llegir t’ajudarà en la tria perquè el regal segueixi agradant més enllà de la primera impressió.

Per fer-ho, en comptes de preguntar-li “t’agrada llegir?” (amb resposta “sí / no / més o menys… només una mica…”, demana-li què li agrada llegir. Amb aquesta pregunta l’estàs convidant a buscar una resposta no-automàtica i et serà molt més fàcil saber el que en pensa de veritat.

Actua segons la mena de resposta que rebis

Si davant la pregunta “què t’agrada llegir?” reps una resposta negativa -entenent per negativa tant si et fa saber que no li agrada la lectura com si no sap què respondre’t-, el millor és que indaguis una mica més.

Els motius de no gaudir amb la lectura poden anar des de males experiències amb el seu aprenentatge fins a preferències a l’hora de passar el temps lliure (així de senzill).

Si parteixes de males experiències amb la lectura, regala un llibre que puguis llegir-li tu. És a dir, regala-li l’experiència d’escoltar junts la història i facilita que el record al voltant d’aquesta lectura sigui sempre plaent.

Tenir un llibre que no llegim a la nostra estanteria no és agradable, així que una bona opció també és donar el regal i oferir-li guardar-lo entre els llibres de la teva biblioteca personal.

Busca entre la varietat de possibilitats

El llibre estrella sempre és la novel·la, però al mercat hi ha molta varietat de llibres, i si surts de la norma és molt més fàcil que captis l’atenció del nen que s’ha habituat a veure llibres del mateix estil.

Una manera de trobar altres possibilitats de lectura és buscant entre les seccions que no estan pensades per l’edat que busques.

Si a un nen no li agrada llegir, passa’t a mirar seccions pensades per a públic més gran (a menys que ho vegis molt clar, no busquis lectures de nivells inferiors!). Mira entre la oferta per al públic juvenil i busca-hi llibres de relats curts o que tinguin poc gruix.

Remena entre també a seccions de la seva edat i per a més petits, però en aquest cas pensa més aviat en lectures menys habituals, com ara per exemple llibres d’obres teatrals, que son una bona opció perquè la lectura es pot repetir una i altra vegada en silenci o en veu alta i, a més a més, els textos son senzills de llegir.

I si en vols saber més…

L’elecció dels llibres és una tasca molt difícil de fer quan no saps per on començar.

Saber analitzar els llibres i reconèixer en el nen algunes tendències a l’hora d’interactuar amb tu (i amb els llibres també) t’ajudarà a triar molt millor.

Si vols saber com escollir els millors llibres perquè gaudeixi llegint, vine al taller d’aquest dissabte dia 10 d’abril.

Sortiràs d’aquí amb una nova visió dels llibres i amb la butxaca plena de recursos que t’ajudaran a detectar quins son els millors llibres per a vosaltres.