Detectar si l’alumne necessitarà ajut extra per aprendre a llegir

Estem a tocar de l’estiu i abans de marxar de vacances és bo fer la vista enrere i veure què ha passat durant aquest curs escolar.

Com ha anat?

Moltes de les mestres amb les que parlo em dieu que aquest ha sigut l’equivalent a un curs i mig, que a banda de l’aprenentatge i adaptació a la situació actual, sumat al temari d’un curs sencer s’ha hagut d’afegir tot el contingut que no es va poder fer amb els alumnes durant el confinament del 2020.

 

Tot plegat ha sigut molt complex i ara que arriba la calma penso que és bon moment per aturar-nos un moment i detectar si hi ha alumnes a la teva aula que poden tenir problemes lectors en un futur.

I no et parlo de detectar els alumnes que imagines que en tindran, sinó d’aquells que d’aquí a un parell de cursos et sorprendràs si t’assabentes que la lectura li està portant problemes.

Parlo de detectar les dificultats per aprendre a llegir en alumnes que son espavilats, aprenen bé i participen activament a l’aula però quan arriba el moment d’introduir la lectura d’una forma més pautada no se’n surten.

 

Saber si l’alumne llegirà fàcilment

Explicat d’una forma molt ràpida i simplificada, el truc està en detectar fins a quin punt l’alumne entra en dins del joc lingüístic que comporta la lectura.

Per a llegir necessitem mantenir unida l’escolta activa que ens arriba a través de dues vies diferents: la visual i l’auditiva.

Arribar a llegir significa que sabem escoltar tot allò que ens arriba des de fora -és a dir els missatges dels altres– i a més a més participem en aquesta conversa des de dins.

És a dir, que igual com ho faríem mentre parlem amb algú, a mesura que anem escoltant el text anem formulant preguntes i generant respostes mica en mica.

La diferència principal entre escoltar mentre parlem o llegim està en la quantitat de passos que necessitem fer per entendre el missatge.

Combinar aquestes dues vies d’escolta activa a la vegada és una habilitat que no es detecta a simple vista, i quan als alumnes els costa practicar-la s’acostuma a detectar massa tard: quan els problemes amb la lectura s’han establert.

Aquest dissabte 12 de juny t’explico com detectar els alumnes que tenen tendència a aprendre d’una manera poc amigable amb la lectura en aquest taller.

Fem prevenció de les dificultats d’aprenentatge!

Vine al taller, estarem en directe de 9.30 a 11.00h.

Quedarà gravat perquè puguis tenir la informació disponible més endavant.

Apunta’t aquí.

Seria ideal detectar abans de l’estiu als alumnes que poden tenir problemes futurs de lectura per explicar-los als pares què poden practicar durant aquestes vacances i facilitar-los l’entrada al mon de les lletres.

 

Així que t’espero,

 

Fins aviat,

 

 

Cristina.

Add A Comment