Els efectes positius de la mascareta a les aules

El retorn a les aules ja ha arribat i sabem del cert que la mascareta ha vingut per a quedar-se durant un temps.

Segur que ja has pensat que la mascareta dificulta la comunicació sols pel fet que la meitat de la cara queda coberta i, per tant, gran part de la informació no-verbal -incloent la lectura labial- deixa de servir-nos de suport.

Tot i que existeixen alternatives perquè la lectura labial sigui compatible amb la protecció (ús de la pantalla o mascaretes transparents), a la majoria de les persones que porten mascareta els queda la boca coberta, i per tant la interacció queda afectada.

Davant d’aquest fet, cada alumne buscarà la manera de contrarestar els efectes de la mascareta i segons com siguin les estratègies que trobi, millorarà la seva atenció o per contra es despistarà més de l’habitual.

Nosaltres podem facilitar que els alumnes aguditzin els seus sentits per tal d’estar més atents i ajudar-los a seguir connectats dins l’aula malgrat les distàncies i la mascareta.

T’explico quins són els efectes positius de la mascareta i com pots actuar perquè tota l’aula se’n beneficiï.

Amb la mascareta totes les boques estan tancades

Mantenir la boca oberta durant bona part d’una conversa té connotacions negatives i predisposa fàcilment al prejudici.

La gran majoria de persones escolten, pensen i es distreuen amb la boca tancada mentre no parlen, així ho hem après i per això ens imaginem a tothom d’aquesta manera malgrat no veure-ho si porten la mascareta.

Es tracta d’una percepció que tenim davant dels altres i és un punt a favor pels nens i nenes que tenen dificultat per tancar bé la boca o que triguen més temps de l’habitual a respondre (que pot ser degut als dubtes constants en el moment de parlar).

Aquesta percepció fa que les etiquetes (o rols) que s’assignen als nens quedin menys marcades, així que les mascaretes son també una eina per apropar alumnes de maneres de ser i fer molt diferents.

L’ús de la mascareta a les aules permet deixar enrere els prejudicis respecte cada nen/a i per tant dona la oportunitat de canviar de forma de ser.

Així, l’alumne que s’ha atribuït unes connotacions negatives a sí mateix deixa de veure’s reforçat quan no pot transmetre tan clarament el seu paper que limita la seva vàlua.

És per això que et recomano que practiquis molt a consciència la cara de pòquer davant la resposta dels alumnes, en especial amb els que triguen més a respondre.

En anar amb mascareta acostumem a exagerar les expressions per fer més evident el que volem dir, però si mantenim una expressió neutral davant la sorpresa negativa, tant l’alumne com la resta de la classe se’n beneficiaran.

Amb la mascareta a les aules s’incrementa la gestualitat

De la mateixa manera que ens surt augmentar el to de veu per suplir la sensació que no ens senten igual (cuida’t la veu mirant de no alçar-la més del necessari!) és provable que també t’hagis trobat complementant el que expliques amb els gestos.

Complementar la informació parlada amb el gest ajuda a processar i interpretar molt millor la informació que ens arriba.

Quan el gest acompanya les paraules el pensament s’organitza molt millor.

Expressa’t amb més gestos i demana que s’expressin ells també.

Ara que apareixen les distàncies de seguretat els alumnes tenen molt més espai per incorporar la gestualitat (i exagerar-la tant com necessitin) dins l’aula.

Sigues un model a l’hora d’expressar-te amb el gest marcant més el moviment del cos i, en especial, el del braços i les mans

La mascareta a l’aula permet centrar-nos en l’expressió dels ulls

Aprendre a interpretar les cares dels altres no és sempre tan senzill com sembla.

Hi ha nens que parlen i s’expressen molt bé que no saben bé quina és la intenció que hi ha darrere d’una expressió determinada.

Molts nens prioritzen la forma de la boca a l’hora d’assignar un pensament o emoció i no tenen en compte l’expressió dels ulls ni les celles.

L’ús de la mascareta obliga als alumnes a buscar la teva mirada per complementar la informació que els dones.

En aquest sentit, tingues present que els alumnes que tenen dificultats per mirar-te als ulls poden desviar l’atenció cap a les mans i braços quan exageris el gest, així que si t’interessa que en un determinat moment l’alumne se centri en la teva expressió facial, atura el teu moviment de cos -crearàs sensació de suspens-, augmenta una mica el volum de la teva veu i exagera l’expressió de la cara.

Saber interpretar què estan expressant els ulls és molt important per mantenir-se connectats amb els altres, i més ara que tenim incorporada la mascareta.

Per això et recomano que també dediquis un temps a entrenar les expressions facials entre els companys de classe per tal de conèixer bé com s’expressen amb la mirada en funció del que estan sentint.

Aquesta pràctica comunicativa visual té efectes positius en la comprensió lectora, ja que en aprendre com s’acostuma a representar (i viure) una expressió, quan em toqui llegir-la tindré ben clar què m’hauré d’imaginar.

La mascareta accelera l’entrenament dels contrastos auditius subtils

El fet de dur la boca tapada per la mascareta fa que la lectura labial (que fem tots quan busquem pistes per entendre què ens han dit), no es pugui fer.

En no disposar de pistes visuals per entendre com es diu una nova paraula, sentim inevitablement haver d’augmentar l’atenció auditiva.

Això significa, a grans trets, que destino tota la meva atenció a les paraules més importants que necessito segons el context en el que em trobo.Entrenar les diferències entre sons molt similars és el que tècnicament se’n diria exercitació de la discriminació auditiva (per a més informació sobre la discriminació auditiva, ves aquí).

Les dificultats de discriminació auditiva son molt presents entre els nens i nenes de primària, i poden passar desapercebuts.

Gràcies a l’ús de la mascareta molts alumnes poden aprendre a diferenciar els sons més ràpidament.

La mascareta també té efectes positius!:D

Comparteix!!

Moltes gràcies!