
Facilitar la cal·ligrafia als esquerrans
Aprendre’s el traç de les lletres no és igual si es fa amb la mà dreta que si es fa amb la mà esquerra.
Per aprendre a dibuixar les lletres l’estudiant s’ha de sentir còmode reproduint el moviment de cada lletra d’esquerra a dreta, i això és molt més senzill d’aconseguir si s’escriu amb la dreta.
Per això aquí tens algunes idees que pots posar en pràctica quan estiguis ensenyant la cal·ligrafia, especialment interessant si a l’aula hi ha alumnes esquerrans.
Consideracions inicials
El primer que hem de tenir present és quines son les dificultats afegides amb les que es troba un alumne esquerrà.
Si la teva mà predominant és l’esquerra o si ets dretà-ana i has provat d’escriure amb l’altra mà, segurament ja tens molt present tot el que diré.
Partim de les 3 característiques principals que dificulten fer grafies a un esquerrà i a partir d’aquí es plantegen propostes per facilitar-ne l’aprenentatge.
Les implicacions d’escriure a mà amb l’esquerra:
- Les lletres estan ideades perquè el seu dibuix sigui fàcil de fer amb la mà dreta.
Anatòmicament parlant, el canell té un marge de maniobra a l’hora de fer el moviment.
El canell pot girar fàcilment un angle de 90°, i respecte la punta del llapis, aquest angle toca zones diferents sobre el paper respecte el sentit de les lletres.
- La majoria de la població és dretana, motiu pel qual és molt provable que l’alumne hagi tingut pocs referents que li serveixin de model.
A més, si pensem en el model que necessiten per poder copiar, és important tenir en compte on estem escrivint, ja que els moviments del traç es perceben molt diferents si l’exemple es fa sobre pissarra i en vertical, que si és sobre paper, en horitzontal i amb el moviment molt més precís.
- El traç o la lletra desapareix de la vista de seguida.
És a dir, que mentre estan aprenent com escriure, els esquerrans sovint es troben amb traços que deixen de veure, fins i tot abans d’acabar de fer la lletra.
Per tant, la posició del braç i del canell és un factor molt important a tenir en compte.
Com potenciar la cal·ligrafia amb esquerrans
La millor forma de potenciar la cal·ligrafia amb els teus alumnes és tenint present què està dificultant que desenvolupin les seves habilitats motrius i, a partir d’aquí actuar.
Tingues present sempre que per a millorar la cal·ligrafia el l’alumne realment necessita és:
- El reconeixement de la lletra, sigui aquesta en lletra lligada, impremta o majúscula.
- Saber quina seqüència cal fer a l’hora d’escriure: per on es comença, per on es continua i com s’acaba el dibuix d’una lletra.
- Poder confirmar que el traç li ha sortit bé. En el cas de principiants, pensar en un tros de la lletra (rodona, cua, punt…).
D’aquests tres aspectes, els esquerrans tenen més dificultat a l’hora d’aplicar el 3r punt, és per això que les activitats que trobaràs per potenciar la cal·ligrafia estan enfocades a millorar el fet que part de la lletra desaparegui ràpidament del camp de visió.
T’explico algunes propostes:
Potenciar la memòria no visual
Quan volem recordar, el que fem és seleccionar el més important d’allò que volem recuperar i després consultar a la nostra memòria.
De cara a les lletres, el sentit principal és la vista, però precisament si escrivim amb l’esquerra la lletra desapareix de seguida dels nostres ulls, i això fa molt difícil comprovar si el traç fet va pel bon camí.
Si l’alumne s’entrena a recordar allò que no veu li serà molt més fàcil guanyar seguretat a l’hora de practicar la cal·ligrafia.
Hi ha un munt de jocs que es poden fer per potenciar la memòria sense posar la vista com a protagonista, i serveixen tant per a alumnes esquerrans com per a dretans. En trobaràs uns quants exemples al taller de cal·ligrafia.
Col·locar lletres prefabricades a l’abast de l’alumne
Una altra manera de corroborar que l’escriptura de la lletra s’està fent correctament és tenint la mostra al davant.
Permet que l’alumne agafi la mateixa lletra amb la que està practicant (o vàries lletres si està practicant amb paraules) i deixa que la tapi a la vegada que va dibuixant el traç.
La mostra que veurà sempre serà la de la lletra ja acabada, i no serà igual que la que està construint, però el fet de veure només una part de la lletra final li permetrà imaginar-se millor com quedarà quan pugui veure el resultat final.
Aquesta és una manera senzilla d’imitar el que li passa a l’alumne mentre escriu amb la mà esquerra i que li permetrà entendre (molt important també) per què tot sembla molt més fàcil quan veu als altres companys escriure amb la dreta.
Cal·ligrafia asseguts al terra i amb el paper al terra també
Començar a escriure amb l’alumne i el paper al terra.
Aquí és important que l’alumne tingui el cul al terra perquè el que busquem és allargar la distància entre l’ull i la mà per tal de reduir al màxim el punt cec que es produeix en escriure amb la mà esquerra.
La pràctica al terra i en moviment lliure farà que l’alumne vagi canviant de posició, i quan observis que la pràctica ja li permet apropar la vista al traç (el punt cec ja no és una dificultat prou important), aleshores incorpora la pràctica del traç a la taula.
Permet variar la seqüència en el moviment
Cada lletra té una seqüència lògica que fa que l’escriptura sigui més ràpida.
Però aquesta seqüència està pensada per l’escriptura amb la mà dreta, així que la creativitat és especialment important a l’hora de construir lletres amb les mans.
Permet que els alumnes facin moviments diferents a l’hora d’aprendre el traç, encara que sàpigues que aquests alenteixen l’escriptura.
Provar és la millor manera de comprovar els beneficis i perjudicis, i accelera la incorporació dels hàbits favorables a l’hora d’escriure.
El teu paper com a mestre serà aquí serà el de vigilar que si apareix un mal hàbit d’escriptura, aquest sigui temporal (i per tant útil per a l’alumne), entenent com a mal hàbit tot aquell moviment que dificulta la fluïdesa a l’hora d’escriure.
Aquestes son algunes de les propostes per ajudar als nens i nenes esquerrans a aprendre a escriure fàcilment.
Trobaràs més informació al taller de cal·ligrafia que farem aquest divendres dia 3 de setembre a les 17.00h.
Amb aquest taller reprenem les trobades online i donem la benvinguda al curs escolar 2021/2022 😊
Ens veiem aviat!
Una abraçada,
Cristina.
Add A Comment