Analitza el primer vers del poema de la Joana Raspall per jugar amb les paraules i entendre com n’és d’entretingut això de la consciència fonològica.

Has fet mai jocs de consciència fonològica per passar-t’ho bé tu, com a adult?

Els jocs de consciència fonològica sovint es plantegen als nens quan estan aprenent a llegir, i es fa així sobretot per interioritzar el concepte de la síl·laba dins les aules d’infantil i primers cursos de primària.

Com a adults, les propostes que trobem són fàcils de resoldre perquè aquestes activitats tan populars estan pensades en mode “lector competent” i per tant només són un repte per a qui encara no ha après a llegir.

Però hi ha moltes maneres de jugar amb les paraules i de gaudir fent jocs de consciència fonològica, i avui t’ho vull demostrar amb aquest joc pensat per als lectors competents com tu, que estàs llegint aquest escrit.

La proposta d’avui

El joc el proposo que el facis amb el primer vers del poema “El gat i l’espina” de la Joana Raspall.

Per fer-lo, has de trobar paraules completament diferents dins del vers “He donat l’espina al gat“, i per això el que has de fer és deixar de banda aquest escrit, memoritzar el vers i escoltar altres paraules diferents a les 6 que hi ha aquí dins.

Aleshores comença a trencar paraules (per síl·labes o sons) i uneix uns trossos amb d’altres, d’aquesta manera trobaràs altres paraules que no tenen res a veure amb les del propi vers.

Quantes paraules trobes?

Pensa que la resposta variarà en funció de quin sigui el teu dialecte perquè el que es manté estable és el so, no pas la grafia.

T’avanço que n’hi ha moltíssimes! Jo n’he trobat més de 20, concretament 24!

T’explico una mica més com ho pots fer en aquest vídeo (atenció prepara paper per ventar-te si fa calor, que vaig molt abrigada i en ple mes d’agost fa una mica de mal veure’m!)

En resum, l’activitat consisteix en:

1. Anar repetint el vers tants cops com necessitis fins que puguis reproduir-lo exactament igual. No cal que l’arribis a aprendre de memòria perquè sempre pots tornar-lo a llegir si ho necessites.

2. Escoltar-te a tu dient el vers de diferents maneres.

T’engresca la proposta?

Com ja et dic, no és tan fàcil com sembla. Aquest és un repte que t’he posat expressament per endinsar-te dins d’aquest món de la consciència fonològica.

Si t’agrada la proposta, et convido a fer el Repte 10 dies jugant amb paraules, que de ben segur que t’agradarà 🙂

Add A Comment