De vegades és difícil diferenciar la feina que fa un logopeda de la que fa un mestre. Totes dues són professions dedicades al desenvolupament de les persones i, tot i que un mestre pot agafar el paper que adoptaria un logopeda i a la inversa, l’enfoc del treball és diferent. Per això cal saber diferenciar quan una tasca pertany a un logopeda i quan a un mestre.

A grans trets podem dir que un mestre ensenya perquè els alumnes aprenguin, mentre que un logopeda ajuda a aprendre, facilitant l’entrada als conceptes.

Diguem-ne que si un estudiant té un dubte,  el més provable és que a l’aula sigui la mestra qui li doni la resposta. En canvi, si aquest dubte el té fent logopèdia, el més provable és que la resposta no se la doni directament la logopeda, sinó que busquin entre tots dos la manera de trobar-la.

Tot i que una de les grans diferències entre les dues professions és que un mestre és un professional de l’àmbit educatiu i un logopeda ho és de l’àmbit sanitari, aquí sota pots trobar algunes claus per diferenciar aquestes dues professions.

Així doncs, si et planteges ajudar al teu fill o la teva filla en els estudis, convindrà que et preguntis quines àrees li convé reforçar per decidir si el que necessita són, per exemple, classes de repàs escolar, logopèdia o una combinació.

Perquè te’n facis una idea, un alumne pot beneficiar-se de la logopèdia quan, tot i estar atent a l’aula i estudiar a casa, no se’n surt amb els exàmens. En el cas dels petits (abans dels 8 anys) hem de pensar en nens que els costa relacionar-se amb persones que ja coneix de fa temps.

 

Aquí tens algunes preguntes freqüents que podrien quedar en l’aire:

 

  • Com es treballa en logopèdia? Després de fer una primera visita, es decideix quina és la prova més adient passar per determinar un perfil acurat de les dificultats. Un cop tenim això podem utilitzar tota mena de material, des de làmines amb imatges simples fins a vídeos curts que ens permetin treballar el que ens interessa.

Generalment el contingut que s’utilitza no està relacionat amb el que es treballa des de l’escola.

 

  • Fer logopèdia és el mateix que fer tècniques d’estudi? No, les tècniques d’estudi serveixen perquè un alumne interioritzi el que ja ha entès i ho pugui aprendre i memoritzar millor.

Aquestes tècniques es poden aprendre per ser aplicades en el dia a dia de l’estudiant.

 

  • Fins quina edat puc esperar per fer una primera visita? En logopèdia treballem per al desenvolupament comunicatiu de la persona, així que no hi ha ni edat límit per poder-hi anar ni edat mínima per acudir-hi.

El millor és seguir la teva intuïció i, de seguida que detectis que alguna cosa no funciona com hauria de funcionar, acudeixis a un especialista.

En molts casos els consells d’amics i d’altres professionals (que no són logopedes) el que fan és endarrerir el temps d’inici en la teràpia, però si realment cal fer alguna cosa, esperar només agreuja la situació.

El millor que pots fer per la teva tranquil·litat i la de tothom és consultar un logopeda col·legiat en logopèdia.

 

    Utilitzaré les dades que em facilitis amb la finalitat d'enviar-te informació sobre els meus serveis i productes. Has de marcar la casella per autoritzar-me'n, del contrari no podré enviar-te res. La responsable de tractar les teves dades seré jo mateixa, Cristina Avecilla. Només compartiré -sempre de forma segura- amb els proveïdors que utilitzo per enviar-te correus electrònics i amb GoogleAnalytics. Pots canviar d'opinió i accedir, modificar o suprimir des del correu info@pescaparaules.cat. Tens més informació a la meva política de privacitat i a les condicions legals.