A l’hivern, amb el fred, apareixen els refredats, i amb els refredats les otitis.

 

Una persona amb otitis hi sentirà pitjor, ja que una part de l’orella estarà inflamada i l’òrgan auditiu no actuarà amb la mateixa eficàcia que de costum.

 

Hi ha persones amb més tendència a l’aparició d’otitis que d’altres, i en el cas de les criatures encara és més alta la tendència a agafar otitis. Això és així perquè les defenses dels més petits encara no són prou fortes per combatre els constipats i perquè, a més a més, les orelles tenen una forma lleugerament diferent a la d’una persona adulta, i aquesta diferència repercuteix de forma negativa a l’aparició de les otitis.

 

Aquesta pèrdua auditiva en l’etapa infantil pot tenir repercussions importants en l’adquisició del llenguatge. I és que durant els dies que dura l’otitis, com que hi sentim pitjor, confonem més fàcilment les paraules que tenen una sonoritat similar entre sí. Per tant, un nen amb otitis de repetició confondrà sons contínuament, i si l’otitis li apareix en un moment clau de l’aprenentatge dels sons de la seva llengua, aprendrà a diferenciar sons malament.

 

En aquests casos, el que nosaltres veiem és que costa molt entendre el que ens diuen, i de vegades repeteixen bé una paraula i altres no. Per exemple si els demanes que diguin CADIRA, de vegades et diran CALILA, altres CARIRA i altres cops te la diran bé. Això és perquè ha unificat en els sons /d/, /r/ i /l/ en un, i per ell o ella és exactament el mateix dir una cosa o l’altra.

 

Aquesta confusió de sons es pot mantenir durant molts anys i fins i tot, segons el contrast sonor, pot mantenir-se per sempre, especialment en els casos en que no afecta l’aprenentatge en general, com seria el cas de confondre la /s/-essa sorda- (SUAU) i la /z/-essa sonora- (ZOO).

 

Però la majoria dels contrastos sonors sí que tenen importància en l’aprenentatge, i mentre el nen discrimini malament un o varis sons, aprendrà malament el que li estem ensenyant. Per això és bàsic fer una valoració logopèdica sempre que ens costi entendre un nen o una nena quan, per l’edat que té, ja s’hauria de comunicar amb els altres sense dificultats.

 

D’aquesta manera, s’haurà de tornar a aprendre a diferenciar els sons, i un cop això estigui adquirit, la otitis ja no afectarà més el seu desenvolupament intel·lectual.

 
 
 
 
 
 
T’ha agradat aquest article?
 
Si vols valorar-lo, fes clic sobre les estrelles que veus aquí sota.
 


 
 
I si el que vols és compartir-lo només cal que pitgis sobre la icona que prefereixis.
 

I si tens dubtes no t’ho pensis més i parlem-ne.

Et reservo 60 minuts per resoldre tot allò que necessitis sense cap compromís.

Truca al 630 685 990 o envia un correu omplint el formulari.

    Utilitzaré les dades que em facilitis amb la finalitat d'enviar-te informació sobre els meus serveis i productes. Has de marcar la casella per autoritzar-me'n, del contrari no podré enviar-te res. La responsable de tractar les teves dades seré jo mateixa, Cristina Avecilla. Només compartiré -sempre de forma segura- amb els proveïdors que utilitzo per enviar-te correus electrònics i amb GoogleAnalytics. Pots canviar d'opinió i accedir, modificar o suprimir des del correu info@pescaparaules.cat. Tens més informació a la meva política de privacitat i a les condicions legals.