És època de triar quina escola volem pels nostres fills i aquesta és, potser, una de les decisions més difícils de prendre.

L’escola que triem serà com la segona llar del nostre fill durant molts anys.

A Cardedeu n’hi ha unes quantes. En concret en tenim 6, perquè aquest nou curs 2019/2020 s’incorpora l’Escola Rase al municipi (la primera escola privada de Cardedeu).

Com a logopeda, he tingut contacte amb escoles i instituts que hi ha al poble i pel voltant, i això em permet tenir una visió global sobre què cal tenir en compte a l’hora de triar escola.

Perquè te’n facis una idea, et poso el llistat de les escoles que he visitat (ordre alfabètic).

– Can Manent, de Cardedeu.

– Germans Corbella, de Cardedeu.

– Ginebró, de Llinars.

 – Les Aigües, de Cardedeu.

– L’Estelada, de Cànoves.

– Mil·lenari, de Cardedeu.

– Ramon Macip-Dolors Granés, de Cardedeu.

– Salvador Sanromà, de Llinars.

– Sant Antoni, de Sant Antoni de Vilamajor.

La majoria de reunions amb cadascuna de les escoles han sigut per posar en comú els avenços d’alumnes amb dificultats greus d’aprenentatge, però no sempre ha sigut així.

En alguns casos m’he reunit amb els mestres per parlar de nens que no presenten cap dificultat d’aprenentatge tot i venir a logopèdia (arriben per millorar la vocalització).

I en tots els casos el que he trobat és que el més important l’actitud dels mestres (tant si són tutors com si fan reforç d’educació especial).

Un altre factor clau és l’actitud del director. Un director positiu i amb empenta farà que l’escola encari els problemes amb millors solucions.

El que realment importa

A l’hora de triar una escola, sigui a Cardedeu o a un altre poble, posaràs en valor aspectes com el funcionament general dins l’aula, la proximitat, les instal·lacions o com és el menjador escolar.

Et recomano que, encara que el teu fill no presenti dificultats, el pes més important recaigui en saber com respondrà l’escola davant la sospita de qualsevol problema d’aprenentatge d’un nen o una nena.

Posa en valor aquest punt. Si un nen de la classe del teu fill presenta dificultats i l’escola no sap com gestionar-ho, el problema s’allargarà i potser es mantindrà durant anys.

Aquesta no-resolució del problema serà el model que rebrà el teu fill, i també el model amb el qual creixerà.

Si el teu fill creix veient com un company de classe presenta permanentment una dificultat o un problema que no millora ni canvia en el temps, acabarà normalitzant la situació.

I les probabilitats que el teu fill o la teva filla vegi que algun company d’aula té algun problema d’aprenentatge són extremadament altes.

Com saber si l’escola respondrà com vols

Primer consell abans de triar escola a Cardedeu o voltants…

Per saber si l’escola respondrà activament davant d’un problema que pugui tenir el teu fill o un company, pots aprofitar les jornades de portes obertes.

Pregunta quins professionals hi ha per donar suport extra als alumnes que presenten dificultats.

Interessa’t per aquest aspecte perquè es puguin esplaiar.

Fixa’t en si parlen obertament de les necessitats especials o, per contra, esquiven anomenar aquest fet. Restar-li importància, per mi, no és bona senyal.

Segon consell abans de triar escola a Cardedeu o voltants…

També pots passar-te per l’escola en diferents moments, quan els nens son al pati o a la sortida de classe, ja per anar cap a casa.

Fixa’t en els intercanvis entre mestres i famílies, i busca els petits conflictes per tenir-ne una impressió objectiva.

No cal que t’hi estiguis gaire estona, ni cal tampoc fer d’espia.

Si optes per aquesta segona opció, intenta ser objectiu i vés-hi en més d’una ocasió si t’és possible.

Tercer consell abans de triar escola a Cardedeu o voltants…

Deixa’t guiar pel bon rotllo, per l’escola que et transmeti bona sensació sense haver-te de convèncer.

Si creus que l’has trobat el millor és que no analitzis més.

Ja la tens i ja pots matricular al teu fill allà.

Confiar en una escola quan encara no la coneixes des de dins us ajudarà a començar aquesta nova etapa, tant a la vostra família com a l’escola.

Si t’ha semblat interessant aquesta informació, comparteix-la!

Vols assegurar-te que el teu fill està preparat per parar bé l’orella i gaudir de tot el que li ensenyaran a l’escola?

Descarrega’t el test que trobaràs a continuació i esbrina-ho des de casa amb el joc que us proposo.

És fàcil, ràpid i gratuït!

Comments

 1. Imma Carbonell

  Trobo aquest anàlisi molt enfocat en els problemes,no?jo vaig valorar el projecte i justament el contrari,com potenciarien les capacitats de la meva filla,no si detectarien les seves dificultats …i just n’estem contents per aquest motiu. Cada infant té el seu ritme,li hem de deixar temps perquè corregeixi aspectes,i sobretot no posar l’educació especial per damunt l’educació.Es només la meva humil opinió. Gracies per donar la vostra

  1. info@pescaparaules.cat

   Hola Imma!

   Tens tota la raó quan dius que el que busques és que l’escola potenciï les capacitats, i tant que sí! Qui no busca això pels seus fills?

   Aquest és un enfoc diferent per triar escola que em semblava important compartir amb vosaltres.

   Moltes gràcies per la teva reflexió 🙂

 2. Pedro

  Buenas tardes.Voy a ir a vivir a Cardedeu.. mi hijo tiene 7 años y tiene tdach.Me podría decir algún Colegio preparado para niños con problemas aprendizaje. Gracias

  1. info@pescaparaules.cat

   Buenas tardes Pedro,

   todos los colegios están preparados para niños con problemas de aprendizaje, aunque sí es cierto que según la línea que sigan será más fácil que tu hijo se adapte.

   No te sé decir cuál de las escuelas de Cardedeu está mejor preparada para tu hijo, pero sí te diría que busques que la escuela esté en un entorno lo más natural posible para facilitar que tanto la entrada como en la salida del cole sean lo más tranquilas posibles (por ejemplo el colegio Germans Corbella tiene un parque allí mismo). También puedes considerar que el camino de casa a la escuela se pueda hacer andando todos los días.

   Espero haberte ayudado.

   Un saludo!

   Cristina.

 3. Pep

  Bona tarda,

  voldria saber si teniu més informació respecte l’Escola Rase. Farà ja un any que han obert, segons veig però voldria saber si us heu pogut fer alguna opinió.
  Moltes gràcies, super interessant l’article.
  Pep

  1. Pescaparaules

   Hola Pep, bona tarda!

   Com dius fa ben poc que està oberta i no he tingut ocasió de conèixer-la. Ara bé, la metodologia plantejada em sembla molt interessant.
   Planteja’t què estàs buscant i imagina’t el dia a dia allà, portant al teu fill/a. Com son les/els mestres, quines tasques penses que us encomanaran fer des de casa i fins i tot com serà la relació amb la resta de pares i mares que també s’hagin apuntat.
   El que imagines, t’agrada?
   Si ho escrius o ho representes d’alguna forma gràfica és més fàcil d’imaginar i decidir si t’encaixa o no.

   Espero haver-te ajudat.

   Cristina.

   1. Pep

    Gràcies Cristina. Perdona ara he vist la resposta. El projecte ens agrada, hem de visitar-la, però ens fa por la continuitat per això volia saber l’opinió d’un professional.

    Merci,

Add A Comment