“Saps aquestes situacions en les que SAPS el que vols dir, fins i tot VEUS la imatge, però la paraula NO-ET-SURT?”

 

És normal o no és normal?

 

Per què em passa?

 

Què puc fer per evitar que em passi?

 

Aquestes són algunes de les preguntes que us podeu fer o podeu haver sentit que se les fan persones properes del vostre entorn. Sovint la resposta a aquestes preguntes és que això ens passa perquè ens fem grans, que és normal i que no s’hi pot fer res. Aquestes respostes en part són certes i en part no, ja que per saber si el que li passa a una persona és normal o no cal saber la seva edat, l’activitat mental que realitza i, sobretot, cal que un professional o varis avaluïn l’estat de la persona.

 

Sovint passa que les persones preocupades per aquest tema (generalment dones, tot i que també hi ha homes), acudeixen al neuròleg perquè els faci proves, com ara un TAC del cervell, a les quals el metge diu que tot està bé, que no hi ha cap dificultat afegida al que és normal per la seva edat. Tot i això, la persona afectada no queda satisfeta i de tant en tant continua fent-se proves, amb respostes similars a les anteriors.

 

Podem dir que ningú se’n salva del fet de tenir amb l’edat més dificultats per expressar-nos, ni tampoc se’n salva de les dificultats per comprendre el que ens estan dient (més evident en persones amb edats avançades), sobretot si el missatge és una mica complex d’entendre.

 

El motiu mèdic d’aquest canvi és principalment circulatori, ja que amb els anys la quantitat de reg sanguini que arriba al cervell disminueix perquè les venes i les artèries es fan més gruixudes. Per tant, com que el cervell no rep la quantitat de sang necessària (que porta oxigen, nutrients, etc.), aquest òrgan s’encongeix, i per tant les habilitats més complexes localitzades a la part externa del cervell (com ho és la comunicació verbal) queden afectades.

 

Amb tot, el que es recomana és fer tot el possible per mantenir una bona salut general, és a dir: fer exercici físic, menjar de forma equilibrada, dormir les hores necessàries, evitar l’estrès i els tòxics com l’alcohol o el tabac i activar la ment de diverses formes, com ara llegint (la poesia va molt bé), mantenint les relacions socials i coneixent nova gent, aprenent alguna cosa… el que és important és fer-ho amb ganes!

 
 
 
 
 
 
T’ha agradat aquest article?
 
Si vols valorar-lo, fes clic sobre les estrelles que veus aquí sota.
 


 
 
I si el que vols és compartir-lo només cal que pitgis sobre la icona que prefereixis.